fbpx

Miten oikeasti tuet pienyrittäjää?

Olemme mukana monissa erilaisissa yrittäjien ryhmissä, ja monesti saamme kuulla ja lukea siitä, miten asiakas vaatii kohtuuttomia korvauksia pienyrittäjiltä ilman perusteita (esimerkiksi saamaan rahat takaisin vuosi sitten vanhentuneesta lahjakortista kun syystä tai toisesta ei ole itse saanut lahjakorttia käytettyä, valitetaan jälkikäteen tuotteen tai palvelun ehdoista, toimitustavasta, määrästä tai muusta, vaikka nämä olisi selvästi eritelty sopimuksen teon yhteydessä jne), ja mikäli korvauksia ei saada, uhkaillaan – ja valitettavasti hyvin usein myös toteutetaan – erittäin negatiivisella palaute-spämmillä (Google, Facebook jne).

 
Montaa isoa toimijaa tällainen toiminta ei hetkauta, mutta meille pienyrittäjille tuo käytös voi olla joissain tilanteissa jopa viimeinen naula arkkuun – tai erittäin hatara aloituspohja tuoreelle yrittäjälle, jolle ei vielä vakiintunutta asiakaskuntaa ole ehtinyt kertymään.
 
Monissa tilanteissa kyse toki voi olla ihan rehellisestä huijausyrityksestä (rehellinen ja huijaus ei taida oikein sopia kyllä samaan lauseeseen 🤔), mutta usein kysymys on puhtaasti asiakkaan ajattelemattomuudesta. On toki ymmärrettävää, että asiakkaan on vaikea asettua pienyrittäjän asemaan ja ymmärtää tekojen seurauksia, mutta muistetaanhan varsinkin tässä erittäin vaarallisessa taloustilanteessa, että paras keino tukea pienyrittäjää on (palvelujen ja tuotteiden ostamisen lisäksi):
  • antaa positiivista palautetta
  • tykätä, jakaa ja muulla positiivisella tavalla huomioida yrittäjää somessa – jos olet hyvän tuotteen tai palvelua saanut
  • lisähuomio edelliseen, koskien meitä valokuvaajia: muistathan merkitä kuvaajan aina jakamiisi ammattilaisen ottamiin kuviin ❗️
  • ennen kuin jaat yrittäjästä mitään negatiivista ympärillesi, mieti kaksi kertaa. Olinko oikeasti tyytymätön palveluun, vai oliko vain ristiriita omien haaveiden ja realiteetin kanssa? Onko tästä syytä tuottaa mielenpahuutta ja taloudellista riskiä pienyrittäjälle, jos kuitenkin sain sen mitä tilasin?
 
Lopuksi huomio: tiedätte kyllä mitä tarkoitan 😉 Mutta alleviivatakseni:

on perusteltua antaa palautetta, mikäli palvelu tai tuote ei ole sitä mitä tilasit. Anna kuitenkin palaute ensin suoraan yrittäjälle, sen sijaan että teet siitä ison numeron vaikkapa sosiaaliseen mediaan tai levittämällä pahaa sanaa ystäväpiiriisi, sillä kyseessä on saattanut olla (ja yleensä onkin) pelkkä erehdys tai väärinkäsitys. Tämän jälkeen, mikäli asiaa ei korjata tai siihen ei reagoida oikealla tavalla, on aiheellista antaa rakentava palaute myös yleisesti. Mutta pliis, rakkaat kuluttajat, välttäkäämme pienyrittäjien mustamaalaamista yleisesti – varsinkin tässä kriisitilanteessa.

 
Kävisikö tämä järkeen? 🙏🏼❤️
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on whatsapp
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on google

LÖYDÄT MEIDÄT MYÖS SOSIAALISESTA MEDIASTA

© 2019 BERK media – All rights reserved